MEG - Generatorul electromagnetic fara piese in miscare

Scriam in articolul precedent despre cum campul magnetic al unui magnet permanent poate fi facut sa rezoneze cu un factor perturbator extern format fie din miscarea ritmica a unei piese ferometalice fie din pulsatiile unui camp electromagnetic.Explicam acolo cum campul magnetic creeat de un curent pulsatoriu se poate insuma cu cel al magnetului permanent sau se poate din contra ca aceste doua campuri sa se anuleze reciproc total sau partial functie de intensitatea lor.De asemenea acolo spuneam si urmatorul lucru :
"Acest principiu e valabil si in cazul curentului alternativ, cu specificarea ca miezul transformatorului respectiv trebuie sa permita ca fiecare polaritate a curentului electric sa se inchida pe o cale diferita-n miez dar sa se regaseasca sub forma de curent indus in secundar."
Ei bine printre acele multe brevete de inventie care spuneam ca se bazeaza pe acest principiu este si brevetul cu numarul US 6372718 din 26 martie 2002 intitulat Motionless Electromagnetic Generator ( Generator electromagnetic fara piese in miscare ) acordat unui colectiv format din urmatorii: Stephen L. Patrick, B. S., Thomas E. Bearden, Ph. D., James C. Hayes, Kenneth D. Moore, si James L. Kenny, brevet care poate fi gasit in baza de brevete "google patents".
Textul brevetului incepe cu:
"Un generator electromagnetic fara parti mobile include un magnet permanent, un miez magnetic avand doua cai pentru campul magnetic.Prima bobina de intrare si prima bobina de iesire se afla montate pe prima cale magnetica a miezului, in vreme ce a doua bobina de intrare si a doua bobina de iesire se afla pe cea de-a doua cale magnetica. Bobinele de intrare sunt actionate pulsatoriu alternativ pentru a induce curenti pulsatorii in bobinele de iesire.
Controland curentul din fiecare bobina de intrare se reduce nivelul fluxului magnetic de la magnetul permanent spre caile magnetice ale miezului magnetic in jurul caruia sunt bobinele de intrare."

Urmarind imaginea extrasa din brevet putem intelege mai bine despre ce e vorba.Pare foarte complicat cu toate aceste patrate reprezentand tot felul de circuite electronice...Dar totul e extrem de simplu.Pe centrul miezului se afla magnetul permanent iar cele doua bobine mici aflate deasupra de o parte si de alta a lui sunt bobinele primare de control si comanda a campului electromagnetic pulsatoriu care va face circuitul magnetic in miez sa se inchida in acelasi sens cu magnetul, rand pe rand, cand pe stanga cand pe dreapta prin bobinele secundare(cele mari) aflate in lateral.Acest lucru se face prin impulsuri de curent pulsatoriu injectate alternativ in cele doua bobine.
Brevetul se refera la un circuit electronic deoarece experimentele si prototipul facute de colectivul de inventatori era unul de dimensiuni reduse care lucra la tensiuni si puteri mici si ca urmare a fost dotat cu un circuit electronic de generare a impulsurilor.
Daca dorim insa sa realizam un asemenea transformator de dimensiuni mari pe care sa-l alimentam direct de la reteaua nationala fie direct la 220 V fie la o tensiune mai mica, putem renunta la circuitul electronic complicat. Totul se poate rezolva prin folosirea a doua diode care sa suporte tensiunea si puterea celor doua bobine primare de comanda si control.
Circuitul electric respectiv e simplu.Se va pleca de la firul de faza al retelei cu doua diode puse in sens invers astfel ca prin fiecare-n parte sa treaca doar una din polaritatile curentului alternativ.Acestea se vor cupla fiecare la unul din capetele bobinelor primare. Cel de-al doilea capat al bobinelor primare va fi conectat la nulul retelei; asta in cazul folosirii tensiunii de 220 V a retelei nationale.Daca vom face alimentare prin intermediul altui transformator, la o tensiune mai redusa diodele se vor lega la unul din firele de iesire ale transformatorului, iar capetele primarelor neconectate la diode se vor conecta ambele la celalalt fir.In felul acesta prin bobinele primare va circula un curent pulsatoriu care va fi activ rand pe rand cand intr-una cand in cealalta.Grija mare la sensul campului magnetic generat de acestea pentru ca acesta sa fie in acelasi sens cu polaritatea magnetului permanent...Astfel ca impulsurile date de primare sa se insumeze cu campul magnetic al magnetului permanent astfel ca prin miez sa circule rand pe rand un curent magnetic pulsatoriu care va strabate magnetul in acelasi sens asa cum se vede in imaginea de mai sus.
Priviti imaginea alaturata care reprezinta un model functional de dimensiuni mici realizat pe un miez de ferita provenit de la un transformator de linii de televizor.
Presupunem ca sensul de bobinare al celor doua primare e acelasi.Conectorul electric al primarelor este cel din centru cu patru conexiuni.Se va lega nulul pe cele doua conexiuni centrale iar fiecare dioda care vine de la faza retelei pe conexiunile din margine ale lui.
Iesirea adica secundarele au cei doi conectori cu doua conexiuni de pe margini.Acum se naste intrebarea ce fel de curent electric vom putea culege din acest generator MEG...
Pai...daca vom lega secundarele in serie pe acelasi sens de bobinaj curentul din ele se va anula.Daca le vom inseria in sensuri contrare curentul din ele se va insuma si vom obtine curent pulsatoriu a carui amplitudine va fi foarte mare.Daca le vom lega in paralel vom obtine curent alternativ iar daca le vom lega in antiparalel vom avea curent continuu nefiltrat – care va prezenta un brum puternic...Lucrul acesta se va putea rezolva prin folosirea in paralel cu conexiunea de iesire a unui condensator polarizat de capacitate cat mai mare care sa lucreze la tensiunea scoasa de secundare.In felul acesta puterea culeasa din secundarele transformatorului MEG este rezultatul insumarii campului electromagnetic al magnetului cu cel al curentului pulsatoriu din primar. Inventatorii au declarat ca generatorul acesta are un coeficient de performanta de cel putin 6.Coeficientul de performanta(notat COP) se refera la raportul dintre puterea consumata la intrare si cea livrata la iesirea unui generator oarecare.COP depinde de fapt de dimensiunile si caracteristicile magnetice ale miezului, de caracteristicile bobinelor primare si de dimensiunile si inductia magnetului permanent.Ca urmare, cu un miez si un magnet mai mare se va obtine un COP mai mare.Printr-o exprimare plastica dispozitivul este scalabil.
Inca o remarca as mai face...Desi inventatorii spun ca acest transformator trebuie construit pe miez din ferita speciala(sau metglass), eu am convingerea ca el functioneaza foarte bine pe orice fel de miez adecvat frecventei cu care este comandat primarul.
Cu aceasta inchei urand succes celor care, dupa ce vor studia brevetul, se vor apuca sa mestereasca pentru a-l pune-n practica!

Catalin Dan Carnaru