Energia valurilor si mareelor

Modalitati de exploatare

Centrale mareomotrice

Energia mareelor este energia care poate fi captata prin exploatarea energiei potentiale rezultate din deplasarea pe verticala a masei de apa la diferite niveluri sau a energiei cinetice datorate curentilor mareici.
Energia mareelor este o consecinta a actiunii fortelor gravitationale solare si lunare, precum si ca o consecinta a rotatiei terestre.
Centralele mareomotrice sunt de doua tipuri:
 • centrale fara baraj
 • care utilizeaza numai energia cinetica a curentului mareic;
 • centrale cu baraj
 • care utilizeaza energia potentiala creata ca urmare a ridicarii nivelului apei in timpul fluxului.
Centrale care folosesc energia valurilor

Valurile se formeaza datorita actiunii maselor de aer aflate in miscare(vantul) asupra apei. Marimea valurilor generate depinde de viteza vantului, durata sa si distanta pe care actioneaza asupra apei(lungimea de actiune).
Miscarea apei rezultata ca efect al acestei actioni poseda o energie cinetica exploatabila cu ajutorul unor tehnologii speciale.
Sistemele de captare a energiei valurilor sunt de trei tipuri:
  sistemul de conducte sub presiune care se bazeaza pe faptul ca o presiune exercitata asupra unei suprafete mari si transmisa prin intermediul unui lichid, prin conducte, unei suprafete mai mici multiplica forta pe unitatea de suprafata, iar aceasta forta este folosita in scopul actionarii unui generator electric.
 • sistemul bazat pe ascensiunea lichidului
 • care utilizeaza ascensiunea apei sub forma de val pe o panta artificiala, actionand apoi in cadere turbina unui generator electric.
 • sistemul pistonului lichid
 • care se bazeaza pe faptul ca intr-o incinta valurile produc prin miscarea lor de urcare si coborare un efect similar cu al unui piston pompand sau aspirand aerul care actioneaza turbina unui generator electric.

  Dezavantaje: Centralele care utilizeaza energia valurilor si mareelor pot avea impact negativ asupra ecosistemelor marine si din zonele costiere.
Copyright 2010 ENERGII ALTERNATIVE

Email: webmaster@energiialternative.net